Często zadawane pytania

Potrzebujesz bliższych informacji na temat żywienia psów i kotów zgodnego z wymogami gatunku? Sprawdź zatem, czy nie znajdziesz ich tutaj. W tym celu wystarczy kliknąć odpowiednie pytanie.

Jeżeli poniżej nie ma odpowiedzi na Twoje pytanie lub potrzebujesz bardziej wyczerpujących informacji, napisz do nas, korzystając z formularza kontaktowego, a my postaramy się możliwie jak najszybciej zareagować. Odpowiedzi na często zadawane pytania o charakterze technicznym lub dotyczące problemów przy zamawianiu znajdziesz na naszej stronie pomocy technicznej. Formularz kontaktowy ułatwi Ci kontakt z nami także w tych kwestiach.

Jak najlepiej otwierać paczki BAF-na-DROGĘ?

1. Połóż opakowanie z ciemnoniebieską folią skierowaną w dół, bezpośrednio przed sobą na stole lub jakiejś innej stabilnej prostej powierzchni.
Trzymaj jedną rękę na zewnętrznej krawędzi folii opakowania BAF-na-DROGĘ.

2. Teraz umieść krawędź wolnej ręki w taki sposób na folii, aby odsunąć od siebie całą zawartość opakowania.
Zawartość powinna znajdować się teraz w całości po jednej stronie opakowania.

Za pomocą nożyczek rozetnij folię w górnym miejscu pustej strony opakowania.


BAF to GO

Jak najlepiej rozmrażać „kiełbaski”?

Najlepiej zrób nożem na zamrożonych jeszcze „kiełbaskach” niewielkie nacięcia. Unikniesz w ten sposób pęknięcia rozmrożonego produktu. Możesz je też częściowo rozmrozić i odciąć nożyczkami końcówki „kiełbasek”, a następnie całkowicie rozmrozić produkt w misce. Częściowo rozmrożone „kiełbaski” można również wycisnąć z opakowania, zawartość do końca rozmrozić w misce i od razu karmić nimi psa.

Co robić, kiedy towar przychodzi w stanie niecałkowitego zamrożenia lub częściowego odmrożenia?

To nie jest żaden problem. Towar częściowo rozmrożony, w przypadku którego nie została przekroczona temperatura wnętrza wynosząca +7°C, może zostać bez przeszkód i bez strat jakościowych ponownie zamrożony. Nie ma więc powodów do obaw, jeżeli zdarzy się, że dostarczony towar będzie częściowo rozmrożony.

Dlaczego żywienie surowym mięsem jest zdrowe?

Wilk bezdyskusyjnie uważany jest za przodka dzisiejszego psa. Nawet jeżeli do czasu udomowienia wygląd zewnętrzny psa ulegał długofalowym zmianom, specyficzne cechy gatunku jego przodka zostały zachowane. Pies – tak jak wilk – należy do karniworów. Jest mięsożercą, chociaż nie wyłącznie.

Wilk żywi się głównie rybami, ale także wnętrznościami swoich ofiar, pożera je prawie w całości, łącznie z zawartością żołądka.

Oprócz białka zwierzęcego dostarcza sobie w ten sposób także węglowodanów i błonnika – perfekcyjną mieszankę substancji odżywczych, witamin i substancji mineralnych. Aby umożliwić psu żywienie zgodne z wymogami gatunku, naturalne i zdrowe, także jego karma nie powinna się składać wyłącznie z mięsa, lecz być uzupełniania udziałem roślinnym. Dobrym rozwiązaniem są płatki zbożowe lub warzywne, które można w łatwy i prosty sposób wymieszać z karmą. Alternatywnie możliwe jest również stosowanie gotowanego ryżu, gotowanych warzyw itp.

Co to jest BARF

To od lat popularny trend w USA polegający na żywieniu psów w sposób możliwie naturalny i zgodny z wymogami gatunku. Skrót BARF oznacza "zgodne z biologicznym gatunkiem surowe jedzenie". Pojęcie zostało spopularyzowane przez Amerykankę Debbie Tripp.

Określała ona w ten sposób zarówno grupę ludzi, którzy żywią swoje psy surowym, świeżym jedzeniem, jak też samo takie jedzenie. Dieta BARF oferuje unikatową kombinację surowego mięsa, żwaczy, bogatych w witaminy warzyw i wartościowych olejów – bez szkodliwych dodatków – perfekcyjnie dostosowaną do potrzeb żywieniowych psa.

Jakie są korzyści diety BARF

BARF oferuje zgodne z biologicznym gatunkiem, świeże i zbilansowane jedzenie dla psów. To perfekcyjna mieszanka zapewniająca maksimum witalności! Liczne zalety tej metody żywieniowej mówią same za siebie:

• silniejszy system immunologiczny,
• poprawa tkanki mięśniowej,
• mocniejsze ścięgna i więzadła,
• mniej problemów wzrostowych,
• złagodzenie objawów artretyzmu,
• ograniczenie ryzyka skrętu żołądka,
• brak kamienia nazębnego,
• zdrowa i błyszcząca sierść,
• brak nieprzyjemnego psiego zapachu,
• redukcja zakażeń pasożytniczych,
• mniejsze ilości wydalanego kału,
• korzystna cenowo oferta.

Jak powinno przebiegać przestawianie na dietę mięsną – natychmiast czy stopniowo?

Zmiana diety może zwykle przebiegać bez etapu przejściowego. W przypadku psów szczególnie wrażliwych zaleca się jednakże stopniowe przestawianie. Procedura jest bardzo prosta: Do dotychczasowej karmy należy dodawać codziennie więcej mięsa. Trzeba przy tym uważać, aby nie podnosić łącznej dawki pożywienia. Zalecamy również, aby w pierwszym okresie podawać psu kilka niedużych posiłków.

Większość psów reaguje na zmianę sposobu żywienia całkowicie normalnie. Istnieją jednak też psy, których kał w fazie przejściowej jest bardzo rzadki. Nie jest to jednak powód do niepokoju, a jedynie wskazówka, że mikroflora jelitowa przestawia się na naturalne, konieczne do życia bakterie.

Ile pokarmu należy podawać?

Ilość podawanego pokarmu jest bardzo zróżnicowana i zależy od wieku, rasy, aktywności, klimatu itd. Zdrowy, dorosły pies powinien zjeść przeciętnie równowartość ok. 2% wagi swojego ciała dziennie. Jeżeli pies waży np. 30 kg, należy podawać mu 600 g pokarmu, z czego 70–90% mięsa i podrobów oraz 10–30% płatków, jarzyn czy innych dodatków.

Ważne jest, aby zawsze pamiętać o indywidualnych potrzebach swojego czworonoga i w razie potrzeby odpowiednio dostosowywać ilość pokarmu. Nietrudno jest sprawdzić, czy pies jest za gruby czy za chudy. Wystarczy pogłaskać go po bokach – jeżeli żebra są lekko wyczuwalne, jego waga jest prawidłowa.

Ciała obce w „zielonym żwaczu”?

Firma K&K Petfood GmbH uzyskuje swoje surowce, takie jak między innym „zielone żwacze”, z własnej ubojni w Perlebergu.

Bydło w tej ubojni (zwierzęta ubojowe / krowy) pochodzi głównie z chowu pastwiskowego. Może się zdarzyć, że zwierzęta wypasane na pastwisku zjedzą czasem razem z trawą także różne przedmioty, takie jak na przykład kamienie, metal, szkło, plastik itd., które mogą się potem znaleźć w ich żołądku. „Zielony żwacz” to jedna z czterech komór żołądka bydła.

Czysto naturalny produkt „zielony żwacz” nie jest myty podczas produkcji w naszej ubojni, lecz jedynie wysypywana jest jego główna zawartość, aby pozostawić wszystkie włókna roślinne, ważne składniki odżywcze, witaminy i przede wszystkim florę oraz faunę. To właśnie jest między innymi powodem, dlaczego psy tak chętnie jedzą „zielone żwacze”.

Mimo ścisłych kontroli jakościowych i ogromnej staranności nie zawsze udaje się całkowicie usunąć wszystkie ciała obce znajdujące się w „zielonym żwaczu”. Zalecamy w związku z tym sprawdzenie produktów pod kątem obecności ciał obcych przed podaniem ich psu, jako że zdrowie wszystkich domowych pupili szczególnie leży nam na sercu.

Dlaczego zielony żwacz ma różne kolory?

Kolor żwacza nie wskazuje na stan jego świeżości. Kolor zmienia się od jasnoszarego do prawie czarnego i zależy od pokarmu, jaki spożywało bydło, czy żywiło się trawą na pastwisku czy gotową karmą. Zielony żwacz będzie smakował psu w każdym z tych przypadków...

Zawsze tylko mięso – czy mój pies nie potrzebuje więcej odmiany?

Nie, mięso to zgodna prawami natury podstawa żywienia psa. Odpowiednia biologicznie i zdrowa. Oczywiście istnieje możliwość zmieniania samych rodzajów mięsa, aby nieco pobudzić kubki smakowe psa. Ale dalej idąca odmiana nie jest potrzebna. Twój pies będzie tego żywym dowodem!



WSKAZÓWKI DLA POCZĄTKUJĄCYCH

Chcecie w przyszłości żywić swojego pupila w sposób zdrowy i zbilansowany zgodnie z metodą BARF... więcej...

NOWOŚĆ: B.A.R.F. kalkulator

Tak bez problemu obliczysz faktyczne zapotrzebowanie żywieniowe Twojego czworonoga! więcej...

100% Made in Germany

Wszystkie nasze zwierzęta ubojne pochodzą z niemieckich gospodarstw i są hodowane na pastwiskach. więcej...


Jesteśmy na Facebooku
Zapraszamy ponownie. więcej...